Zavičajni muzej Knjaževac
  • 08-16:00

Arheološka postavka nalazi se u levom krilu zgrade Zavičajnog muzeja u Karađorđevoj 15. Utemeljena je kao stalna postavka 1996. godine prilikom revitalizacije zgrade. Koncept postavke pripremili su dr Petar Petrović i arheolog Svetozar Jovanović, po arhitektonskom rešenju Sime Gušića. Modernizaciju i adaptaciju arheološke postavke priredila je 2011. godine Bojana Ilijić, kustos arheolog.

Arheološka zbirka sadrži preko 2000 predmeta pronađenih na teritoriji opštine Knjaževac. Sadrži veliki broj značajanih i retkih nalaza, kao i mnoštvo karakterističnih predmeta iz praistorije, antike i srednjeg veka. 

Izložbeni prostor arheološke zbirke obuhvata prizemlje i sprat levog krila zgrade. Zbirke su prikazane tematski i hronološki i obuhvataju periode: praistorije, antike, i srednjeg veka. U stalnoj postavci Zavičajnog muzeja izložen je i deo numizmatičke zbirke.

Praistorijska zbirka postavljena je u prizemlju levog krila zgrade arheološke postavke. Sadrži predmete iz paleolita, neolita, eneolita, bronzanog i gvozdenog doba. Predmeti iz perioda antike i srednjeg veka raspoređeni su u tri prostorije na spratu levog krila zgrade. Arheološku postavku prate i dodatno ilustruju crteži Dragoslava Živkovića.

Na ulazu u izložbeni prostor arheološke postavke nalazi se karta koja prikazuje brojne registrovane lokalitete knjaževačke opštine. U ovom delu izložen je deo zbirke fosila Knjaževčanina Baneta Stojanovića prikupljenih na prostoru Valevačke reke.

Arheološki predmeti su izloženi u vitrinama na osnovu perioda kojima pripadaju: