Завичајни музеј Књажевац
  • 08-16:00

Одељење за едукацију и односе с јавношћу Завичајног музеја Књажевац основано је 2001. године. Иако је и току вишедеценијског рада у музеју, поред редовних музеолошких активности, реализован низ различитих едукативних програма, тек са оснивањем овог одељења почиње се са ситематски вођеним активностима које имају за циљ да музеј и музејске програме приближе најширој публици и тиме створе верну музејску публику, да путем музејских збирки и изложби кроз интерактиван однос информишу и образују посетиоце. Одељење за едукацију, у сарадњи са стручњацима музеја, реализовало је бројне едукативне и креативне програме који су најчешће у вези са актуелним изложбама и другим музејским активностима, као и различите „немузејске садржаје“- концерте, предавања и сл. На овај начин, кроз разноврсне програме Завичајни музеј Књажевац привлачи бројну публику.

Пре десет година, настао је програм поводом 8. марта, под називом „Лепу ствар мами/дами на дар“ који је иницирала и реализовала кустос историчар уметности Милена Милошевић Мицић. Овај програм има за циљ да код деце развије креативност и добар укус, да скрене пажњу на умеће и радост даривања и да обележи Међународни дан жена. Различитим активностима Завичајни музеј обраћа се не само деци већ и родитељима и свим суграђанима. У оквиру овог програма реализоване су креативне радионице у којима су деца сама правила поклоне за маме, затим аукције на којима су се училе вештине продаје и надметања, продајне изложбе, сарадња са Одељењем за децу са посебним потребама ОШ „Димитрије Тодоровић Каплар“ и организација хуманитарних акција, приређене су мале позоришне/луткарске представе, телевизијске емисије и др.

У време Ускрса приређивана је и аукција Ускршњих јаја на нивоу града, а прилог је увек ишао у добротворне сврхе. У мају месецу обележава се Дан општине Књажевац као и Међународни дан музеја, Ноћ музеја и то је време када се у Завичајном музеју Књажевац реализују квалитетни програми попут изложбе „Јапанске графике из збирке Народног музеја у Београду“, „Монпарнас у Књажевцу“ и др.

Завичајни музеј приказао је, у сарадњи са сродним установама, изузетно атрактивне гостујуће изложбе попут: „Ми смо здраво што и Вама желимо“, 2007. године која је резултат сарадње бројних музеја у Србији у оквиру Пројекта издавачке куће Клио – Приватни живот у Србији, изложбу Народног музеја Београд „1883-Оснивање Српског Археолошког Друштва“ аутора Вере Богосављевић Петровић и Дивне Гачић 2008. Изузетну изложбу Природњачког музеја из Београда „Животињски свет леденог доба“, под покровитељством Државне лутрије Србије у књажевачком музеју видело је преко 1400 посетилаца.  Изложба „Ликовна дела руских емиграната из  збирке Народног музеја Зајечар“ аутора Нине Погарчић, а коју је пратио и обиман каталог чији је аутор Лепосава Миловановић, привукла је велику пажњу публике што због изузетних ликовних квалитета приказаних дела, што због чињенице да су неки од њих попут Анатолија Бајева једно време живели и радили у Књажевцу. Тако је на изложби била приказана и слика Анатолија Бајева која приказује кућу породице Ђорђевић у којој је он живео и радио за време свог боравка у Књажевцу.

Већ неколико година у оквиру програма Завичајног музеја реализује се и посебан едукативни програм под називом „Завичајна школа књажевачког музеја“. Овај програм намењен је првенствено млађој публици са идејом да од најмлађих дана развије свест и обогати знање о завичају, богатој историји, културној и природној баштини као и да истакне значај чувања истих. У оквиру овог програма постоји и посебан програм „Летње завичајне школе“ који се реализује у дворишту Завичајног музеја, у вечерњим терминима намењен грађанству.

На опште задовољство у сарадњи са Народном библиотеком „Његош“ из Књажевца и основним школама из Књажевца, Завичајни музеј реализује едукативни програм под називом „Завичајни појмовник“. Учесници програма су ђаци шестих разреда основних школа и ОШ „Младост“ при Заводу за васпитање младежи са којима се обрађују појмови опште културе, појмови везани за музеј и библиотеку. Све о завичају од А до Ш. Програм је радионичарског типа.

Аутори програма су Милена Милошевић Мицић, Владана Стојадиновић и Бојана Илијић.

Завичајни појмовник

Завичајни појмовник је заједнички едукативни (образовни) пројекат Завичајног музеја и Народне библиотеке „Његош“.

Завичајни музеј Књажевац реализује и бројне „немузејске“ садржаје који имају за циљ да успоставе контакт и привуку најширу публику, створе и развију навику и потребу за  учешћем у културним програмима. Најчешће се они реализују у сарадњи са другим сродним установама, удружењима грађана или омладинским организацијама.    
Посебну погодност за организацију пратећих садржаја пружа Архео-етно парк у Равни. У њему се одржавају Међународни волонтерски кампови у организацији Младих истраживача Србије и ЦОБ Зелена зона из Књажевца. Волонтери се поред обавезног друштвено-корисног рада баве одређеним темама или активностима које могу да допринесу презентацији нашег краја. За учеснике кампа организују се и предавања о културној историји књажевачког краја. Завшретак кампа обележава се свечаном интернационалном кухињом, а специјалитете својих земаља за госте припремају учесници кампа.   

У сарадњи са бројним туристичким организацијама из региона и Србије у овом депандансу музеја припрема се и традиционална трпеза која са објектима народног градитељства и музејском поставком која илуструје традиционални живот у сеоским домаћинствима представља посебну културно-туристичку понуду. Овај комплекс је и званична тачка на Путевима вина Србије. У овом парку се у сарадњи са Одељењем за етнологију и антропологију Филозофског факултета у Београду  организује студентска пракса и теренски рад.     

Књажевачки музеј од 2003. године учествује активно у и обележавању Дана европске баштине.