Zavičajni muzej Knjaževac
  • 08-16:00

Zavičajni muzej Knjaževac

Zavičajni muzej Knjaževac nalazi se u Karađorđevoj ulici br. 15, u zgradi koja je sagrađena 1906. godine kao dvojna porodična stambena zgrada u vlasništvu porodice Sibinović, nekadašnjih vlasnika rudnika „Dobra sreća“ u Vini.

Muzej grada u kući Ace Stanojevića

Muzej grada Knjaževca nalazi se u Njegoševoj ulici br.6, u užem centru grada, u kući radikalskog prvaka Alekse Ace Stanojevića.

Arheo-etno park Ravna

Selo Ravna nalazi se 8 km severno od Knjaževca, na jugoistočnim padinama Tupižnice. Najstarije kuće u selu sagrađene su početkom veka kao i zgrada škole (1906.), danas i sama spomenik kulture.

Timacum Minus

Arheološki lokalitet – antičko naselje.
Prva istraživanja datiraju iz 1899. godine, dok u novije vreme ona počinju 1975. godine pod pokroviteljstvom Arheološkog instituta iz Beograda i Zavičajnog muzeja iz Knjaževca.

Zavičajni muzej Knjaževac osnovan je sa ciljem da sakuplja, čuva, naučno obrađuje i prezentuje kulturnu baštinu knjaževačkog kraja. Zavičajni muzej Knjaževac, kao jedinstvena lična karta grada, predstavlja regionalni muzejski istraživački centar sa modernizovanim programskom šemom koja po sadržaju i temama prevazilazi lokalne i regionalne okvire sa povećanom obrazovnom i promotivnom ulogom.

Događaji

Starije događaje možete videti na Fejsbuk strani:

Aktuelnosti

27. sep 2023 09:44

Jedna lepa priča o našem gradu na građevinskoj platformi Daibau International, u okviru koje postoji Magazin posvećen arhitekturi. Od prošle godine se na ovoj platformi, kroz projekat pod nazivom „Srpske arhitektonske znamenitosti“, u saradnji sa Turističkim organizacijama gradova i opština, predstavlja arhitektonsko nasleđe Srbije.

18. sep 2023 13:40

Dragi sugrađani, dragi posetioci, sa velikim zadovoljstvom vas pozivamo da iskoristite jedinstvenu priliku i posetite aktuelnu izložbu „VEČITO“ u Galeriji Zavičajnog muzeja Knjaževac!!!
Velika retrospektivna izložba „VEČITO“, posvećena stogodišnjici rođenja velikana srpske i jugoslovenske arhitekture, Bogdanu Bogdanoviću (1922, Beograd – 2010, Beč), doživela…Opširnije

13. sep 2023 11:44

U saradnji sa udruženjima i pojedincima koja se bave negovanjem i očuvanjem starih zanata, Zavičajni muzej Knjaževac se trudi da znanje i veštine prenese na mlađe generacije, upravo kroz organizovanje edukativnih radionica.
Zaštita nematerijalnog kulturnog nasleđa jedan je od važnih delova programske strategije našeg Muzeja.
Ovogodišnja Letnja škola…Opširnije

06. sep 2023 20:08

Zavičajni muzej Knjaževac učestvovao je, na poziv kolega iz Etnografskog muzeja na otvorenom Etar u Gabrovu, na Međunarodnom sajmu starih zanata koji je 18. put održan u okiviru ovog arhitektonsko-etnološkog kompleksa.
Tim Zavičajnog muzeja Knjaževac, predstavio je svoje programe u vezi sa očuvanjem tradicionalnih zanata i nematerijalnog nasleđa kao jedan…Opširnije

28. avg 2023 12:27

Osnažene žene imaju potencijal da postanu vitalni pokretači ekonomije i svojih zajednica, tako što prateći svoje ideje i snove one, jednom rečju, postaju preduzetnice svog života čime stvaraju prilike za kvalitetniji život sebi i svojoj porodici.
Zato je Centar za društveno odgovorno preduzetništvo (CDOP) osmislio projekat “Novo lice žene sa sela” u okviru projekta Nemačke razvojne saradnje “Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji” koji sprovodi GIZ u partnerstvu sa Ministarstvom turizma i omladine Republike Srbije, a koji ima za cilj da pruži podršku mladim ženama, Romkinjama i povratnicama da unaprede svoje…Opširnije

25. avg 2023 18:25

„…Ako se osnaže na odgovarajući način, žene na ruralu mogu i treba da preuzmu glavnu ulogu kao pokretačice promene na ruralu,
oblikujući svoje ekonomsko, socijalno, zdravstveno ili obrazovno okruženje. Na taj način, one stvaraju osnovu za razvoj održive i dobre ekonomije u svakoj zajednici.“

Verujući u navode mreže „Jezgro“ definisane u okviru projekta „Novo lice žene sa sela“ i snagu žena koje žive u ruralnim sredinama Zavičajni muzej Knjaževac biće domaćin radionice „Preduzetništvo za žene sa sela“ koji vodi Dragana Tomić Pilipović, a koja je podržana u okviru projekta Nemačke razvojne saradnje “Perspektive za mlade u…Opširnije

25. avg 2023 15:14

U dvorištu Zavičajnog muzeja Knjaževac održana je još jedna „Noć gitare“. Uživati u letnjoj noći uz zvuke gitare i drage ljude pravi je način da se provede kvalitetno vreme. Knjaževački gitaristi nastupili su pred brojnom publikom, a ovo veče posvetili su Predragu Peđi Marinkoviću i Višeslavu Jovanoviću Piletu. Program je imao i humanitarni karakter….Opširnije

Još objava možete videti na Fejsbuk strani:

Planirate posetu?

Informišite se o detaljima zakazivanja, cenama ulaznica, pristupačnosti.

Izdvajamo

Eksterni linkovi

ePristupačnost

e-pristupačna internet prezentacija Zavičajnog muzeja namenjena osobama sa invaliditetom.

Zavičajni pojmovnik

Zavičajni pojmovnik je zajednički edukativni (obrazovni) projekat Zavičajnog muzeja i Narodne biblioteke „Njegoš“.

Obrazovna avantura

Obrazovna avantura Zavičajnog muzeja Knjaževac -dolinom Timoka podno Stare planine- poseban je obrazovni program knjaževačkog muzeja i specifičan turistički proizvod grada.

Čitaonica

Digitalna zbirka izdanja Zavičajnog muzeja.

Muzej za poneti – muzej za sve

Koferče znanja Zavičajnog muzeja.

Dragoslav Živković

Internet prezentacija akademskog slikara Dragoslava Živkovića

Sakralna topografija opštine Knjaževac

Sakralna topografija Knjaževca i okoline – arhitektura i slikarstvo crkava 19. i prve polovine 20. i 21. veka.

Mapa pristupačnosti

Map of Accessible Museums and Heritage Sites in the Balkans predstavlja bazu muzeja i znamenitosti na Balkanu pristupačnim osobama sa invaliditetom.

Mobilne aplikacije

Muzej dvopređnih čarapa

Zavičajni pojmovnik

Timacum Minus

Ratni dnevnik Stojana Jevtića

Muzej za poneti-muzej za sve

Stari Knjaževac

Donja Kamenica

Vodič kroz muzej