Завичајни музеј Књажевац
  • 08-16:00

Завичајни музеј Књажевац

Завичајни музеј Књажевац налази се у Карађорђевој улици бр. 15, у згради кoja je саграђенa 1906. године као двојна породична стамбена зграда у власништву породице Сибиновић, некадашњих власника рудника „Добра срећа“ у Вини.

Музеј града у кући Аце Станојевића

Музеј града Књажевца налази се у Његошевој улици бр.6, у ужем центру града, у кући радикалског првака Алексе Аце Станојевића.

Архео-етно парк Равна

Село Равна налази се 8 км северно од Књажевца, на југоисточним падинама Тупижнице. Најстарије куће у селу саграђене су почетком века као и зграда школе (1906.), данас и сама споменик културе.

Timacum Minus

Aрхеолошки локалитет – античко насеље.
Прва истраживања датирају из 1899. године, док у новије време она почињу 1975. године под покровитељством Археолошког института из Београда и Завичајног музеја из Књажевца.

Завичајни музеј Књажевац основан је са циљем да сакупља, чува, научно обрађује и презентује културну баштину књажевачког краја. Завичајни музеј Књажевац, као јединствена лична карта града, представља регионални музејски истраживачки центар са модернизованим програмском шемом која по садржају и темама превазилази локалне и регионалне оквире са повећаном образовном и промотивном улогом.

Догађаји

Старије догађаје можете видети на Фејсбук страни:

Актуелности

27. сеп 2023 09:44

Једна лепа прича о нашем граду на грађевинској платформи Даибау Интернатионал, у оквиру које постоји Магазин посвећен архитектури. Од прошле године се на овој платформи, кроз пројекат под називом „Српске архитектонске знаменитости“, у сарадњи са Туристичким организацијама градова и општина, представља архитектонско наслеђе Србије.

18. сеп 2023 13:40

Драги суграђани, драги посетиоци, са великим задовољством вас позивамо да искористите јединствену прилику и посетите актуелну изложбу „ВЕЧИТО“ у Галерији Завичајног музеја Књажевац!!!
Велика ретроспективна изложба „ВЕЧИТО“, посвећена стогодишњици рођења великана српске и југословенске архитектуре, Богдану Богдановићу (1922, Београд – 2010, Беч),…Опширније

13. сеп 2023 11:44

У сарадњи са удружењима и појединцима која се баве неговањем и очувањем старих заната, Завичајни музеј Књажевац се труди да знање и вештине пренесе на млађе генерације, управо кроз организовање едукативних радионица.
Заштита нематеријалног културног наслеђа један је од важних делова програмске стратегије нашег Музеја.
Овогодишња Летња школа…Опширније

06. сеп 2023 20:08

Завичајни музеј Књажевац учествовао је, на позив колега из Етнографског музеја на отвореном Етар у Габрову, на Међународном сајму старих заната који је 18. пут одржан у окивиру овог архитектонско-етнолошког комплекса.
Тим Завичајног музеја Књажевац, представио је своје програме у вези са очувањем традиционалних заната и нематеријалног наслеђа као…Опширније

28. авг 2023 12:27

Оснажене жене имају потенцијал да постану витални покретачи економије и својих заједница, тако што пратећи своје идеје и снове оне, једном речју, постају предузетнице свог живота чиме стварају прилике за квалитетнији живот себи и својој породици.
Зато је Центар за друштвено одговорно предузетништво (ЦДОП) осмислио пројекат “Ново лице жене са села” у…Опширније

25. авг 2023 18:25

„…Ako se osnaže na odgovarajući način, žene na ruralu mogu i treba da preuzmu glavnu ulogu kao pokretačice promene na ruralu,
oblikujući svoje ekonomsko, socijalno, zdravstveno ili obrazovno okruženje. Na taj način, one stvaraju osnovu za razvoj održive i dobre ekonomije u svakoj zajednici.“

Verujući u navode mreže „Jezgro“ definisane u okviru projekta „Novo lice žene sa sela“ i snagu žena koje žive u ruralnim sredinama Zavičajni muzej Knjaževac biće domaćin radionice „Preduzetništvo za žene sa sela“ koji vodi Dragana Tomić Pilipović, a koja je podržana u okviru projekta Nemačke razvojne saradnje “Perspektive za…Опширније

25. авг 2023 15:14

У дворишту Завичајног музеја Књажевац одржана је још једна „Ноћ гитаре“. Уживати у летњој ноћи уз звуке гитаре и драге људе прави је начин да се проведе квалитетно време. Књажевачки гитаристи наступили су пред бројном публиком, а ово вече посветили су Предрагу Пеђи Маринковићу и Вишеславу Јовановићу Пилету. Програм је имао и хуманитарни карактер….Опширније

Још објава можете видети на Фејсбук страни:

Планирате посету?

Информишите се о детаљима заказивања, ценама улазница, приступачности.

Издвајамо

Екстерни линкови

еПриступачност

е-приступачна интернет презентација Завичајног музеја намењена особама са инвалидитетом.

Завичајни појмовник

Завичајни појмовник је заједнички едукативни (образовни) пројекат Завичајног музеја и Народне библиотеке „Његош“.

Образовна авантура

Образовна авантура Завичајног музеја Књажевац -долином Тимока подно Старе планине- посебан је образовни програм књажевачког музеја и специфичан туристички производ града.

Читаоница

Дигитална збирка издања Завичајног музеја.

Музеј за понети – музеј за све

Коферче знања Завичајног музеја.

Драгослав Живковић

Интернет презентација академског сликара Драгослава Живковића

Сакрална топографија општине Књажевац

Сакрална топографија Књажевца и околине – архитектура и сликарство цркава 19. и прве половине 20. и 21. века.

Мапа приступачности

Map of Accessible Museums and Heritage Sites in the Balkans представља базу музеја и знаменитости на Балкану приступачним особама са инвалидитетом.

Мобилне апликације

Музеј двопређних чарапа

Завичајни појмовник

Timacum Minus

Ратни дневник Стојана Јевтића

Музеј за понети-музеј за све

Стари Књажевац

Доња Каменица

Водич кроз музеј