VAŽNO OBAVEŠTENJE: Usled vanrednog stanja i smanjenja kapaciteta rada, kupovina putem internet prodavnice nije moguća.

            Zavičajni muzej Knjaževac posebnu pažnju posvećuje očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa i to kroz realizaciju različitih programa namenjenih najširoj publici, deci i omladini, osobama sa invaliditetom, socijalno osetljivim i marginalizovanim grupama, domaćim i stranim turistima.

            Kroz program Letnje škole tradicionalnih zanata koji podržava Ministarstvo kulture i informisanja  obnavljaju se i čuvaju stare zanatske tehnike: tradicionalno grnčarstvo, dvopređno pletenje i tkanje. Kroz ovaj program svake godine prođe desetak polaznika, a rezultat njihovog rada ogleda se u brojnim jedinstvenim suvenirima od gline i vune. Deo proizvoda i suvenira nastalih u toku Letnje škole tradicionalnih zanata nalazi se u ponudi suvenira Zavičajnog muzeja Knjaževac.

min kult

Zavičajni muzej Knjaževac uz podršku Ambasade SAD u Beogradu realizuje program "Socijalno preduzetništvo kao model za očuvanje i revitalizaciju starih zanata", kojim su obuhvaćene socijalno osetljive kategorije, osobe sa invaliditetom, korisnici gerontološkog centra, nezaposlena lica i mladi. Kroz radioničarski rad u objektima Zavičajnog muzeja Knjaževac, uz stručno vođenje i uputstva edukatora i demonstratora, mladih dizajnera, umetnika i likovnih pedagoga, pletilja, tkalja i drugih poznavalaca starih zanata polaznici kreiraju i izrađuju replike muzejskih predmeta, dvopređnih čarapa, predmeta izrađenih od gline i tkane upotrebne predmete, suvenire, torbe, torbice, modne detalje, nakit i drugo.

 

us embassy

 

Svi ovi predmeti nose oznaku zaštićenog programa suvenira Zavičajnog muzeja Knjaževac "Kupovina sa razlogom" (Purchasing For a Cause) kao i oznaku za muzejske replike, imena osoba koje su predmete izradile kao i podatke dimenzijama, tehnici i materijalu su od kojeg su izrađeni. Na ovaj način Zavičajni muzej Knjaževac omogućio je prenos znanja i veština, očuvanje i obnovu starih zanata, mogućnost ekonomskog osnaživanja i socijalizacije osetljivih kategorija. Zahvaljujemo Ambasadi SAD u Beogradu što je prepoznala značaj realizacije ovog programa i finansijski pomogla njegovu realizaciju.

            Realizacijom ovog programa formirana je reprezentativna i jedinstvena ponuda suvenira i muzejskih replika koju možete pogledati na dve lokacije. Prva se nalazi u galeriji Zavičajnog muzeja Knjaževac u Karađorđevoj 15, a druga u Arheo-etno parku u Ravni.

            Na ovim mestima možete kupiti izdanja Zavičajnog muzeja Knjaževac: kataloge izložbi, publikacije i druge informativne brošure, ali i posebno osmišljene i izrađene jedinstvene suvenire: knjižne marker, razglednice, magnete, priveske, replike muzejskih predmeta, posude od gline i druge grnčarske proizvode, nakit i razne modne detalje od vune, torbice i novčanike, šalove, kape i rukavice, dečije igračke izrađene od vune tehnikom dvopređnog pletenja sa ornamentima sa dvopređnih čarapa, slagalice i dr.

            Ukoliko ne možete da dođete do nas, pozivamo Vas da posetite našu interenet prodavnicu i kupite suvenire Zavičajnog muzeja Knjaževac online. Izradu internet prodavnice Zavičajnog muzeja Knjaževac podržala je Ambasada SAD u Beogradu.

            Kupovinom suvenira podržavate razvoj programa Zavičajnog muzeja Knjaževac za očuvanje i obnovu starih zanata ali i omogućavate ekonomsko osnaživanje osoba uključenih u izradu suvenira.

Dobrodošli!