ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ: Услед ванредног стања и смањења капацитета рада, куповина путем интернет продавнице није могућа.

            Завичајни музеј Књажевац посебну пажњу посвећује очувању нематеријалног културног наслеђа и то кроз реализацију различитих програма намењених најширој публици, деци и омладини, особама са инвалидитетом, социјално осетљивим и маргинализованим групама, домаћим и страним туристима.

            Кроз програм Летње школе традиционалних заната који подржава Министарство културе и информисања  обнављају се и чувају старе занатске технике: традиционално грнчарство, двопређно плетење и ткање. Кроз овај програм сваке године прође десетак полазника, а резултат њиховог рада огледа се у бројним јединственим сувенирима од глине и вуне. Део производа и сувенира насталих у току Летње школе традиционалних заната налази се у понуди сувенира Завичајног музеја Књажевац.

min kult

Завичајни музеј Књажевац уз подршку Амбасаде САД у Београду реализује програм "Социјално предузетништво као модел за очување и ревитализацију старих заната", којим су обухваћене социјално осетљиве категорије, особе са инвалидитетом, корисници геронтолошког центра, незапослена лица и млади. Кроз радионичарски рад у објектима Завичајног музеја Књажевац, уз стручно вођење и упутства едукатора и демонстратора, младих дизајнера, уметника и ликовних педагога, плетиља, ткаља и других познавалаца старих заната полазници креирају и израђују реплике музејских предмета, двопређних чарапа, предмета израђених од глине и ткане употребне предмете, сувенире, торбе, торбице, модне детаље, накит и друго.

 

us embassy

 

Сви ови предмети носе ознаку заштићеног програма сувенира Завичајног музеја Књажевац "Куповина са разлогом" (Purchasing For a Cause) као и ознаку за музејске реплике, имена особа које су предмете израдиле као и податке димензијама, техници и материјалу су од којег су израђени. На овај начин Завичајни музеј Књажевац омогућио је пренос знања и вештина, очување и обнову старих заната, могућност економског оснаживања и социјализације осетљивих категорија. Захваљујемо Амбасади САД у Београду што је препознала значај реализације овог програма и финансијски помогла његову реализацију.

            Реализацијом овог програма формирана је репрезентативна и јединствена понуда сувенира и музејских реплика коју можете погледати на две локације. Прва се налази у галерији Завичајног музеја Књажевац у Карађорђевој 15, а друга у Архео-етно парку у Равни.

            На овим местима можете купити издања Завичајног музеја Књажевац: каталоге изложби, публикације и друге информативне брошуре, али и посебно осмишљене и израђене јединствене сувенире: књижне маркер, разгледнице, магнете, привеске, реплике музејских предмета, посуде од глине и друге грнчарске производе, накит и разне модне детаље од вуне, торбице и новчанике, шалове, капе и рукавице, дечије играчке израђене од вуне техником двопређног плетења са орнаментима са двопређних чарапа, слагалице и др.

            Уколико не можете да дођете до нас, позивамо Вас да посетите нашу интеренет продавницу и купите сувенире Завичајног музеја Књажевац онлине. Израду интернет продавнице Завичајног музеја Књажевац подржала је Амбасада САД у Београду.

            Куповином сувенира подржавате развој програма Завичајног музеја Књажевац за очување и обнову старих заната али и омогућавате економско оснаживање особа укључених у израду сувенира.

Добродошли!