Arheologija i numizmatika

Inovirana arheološka postavka nalazi se u levom krilu zgrade Zavičajnog muzeja u Karađorđevoj 15. Utemeljena je kao stalna postavka 1996. godine prilikom revitalizacije zgrade. Koncept postavke pripremili su dr Petar Petrović i arheolog Svetozar Jovanović, po arhitektonskom rešenju Sime Gušića. Inovirana je i otvorena za javnost 2010. godine zajedno sa etnološkom postavkom čiji je autor Dušica Živković, etnolog muzeja.

Arheološka zbrika sadrži preko 2000 artefakata pronađenih na teritoriji opštine Knjaževac sakupljenih u toku 45 godina rada muzeja. Sadrži veliki broj značajanih i retkih nalaza, kao i mnoštvo karakterističnih predmeta iz praistorije, antike i srednjeg veka. 

Izložbeni prostor arheološke zbirke obuhvata prizemlje i sprat levog krila zgrade. Zbirke su prikazane tematski i hronološki i obuhvataju periode: praistorije, antike, i srednjeg veka. U stalnoj postavci Zavičajnog muzeja izložen je i deo numizmatičke zbirke.

Praistorijska zbirka postavljena je u prizemlju levog krila zgrade arheološke postavke. Sadrži predmete iz paleolita, neolita, eneolita, bronzanog i gvozdenog doba. Artefakti iz antičkog i srednjovekovnog perioda su raspoređeni u tri prostorije na spratu levog krila zgrade. Arheološku postavku prate i dodatno ilustruju crteži Dragoslava Živkovića, rađeni ugljenom na platnu.

Poseta počinje kartom opštine koja prikazuje brojne registrovane lokalitete knjaževačke opštine.

Arheološki predmeti su izloženi u vitrinama na osnovu perioda kojima pripadaju: