Knjaževac je svoju sudbinu spleo među brežuljcima pod vinogradima i šumarcima, okružen blagim visoravnima koje se spuštaju sa obližnje Tresibabe i Tupižnice, a u senci Stare balkanske planine i sliva Svrljiškog i Trgoviškog Timoka. U istočnom kutku Srbije raširio se predeo od 1202 km² sa 37172 stanovnika.

Antropogeografski činioci, uz društvene, uticali su i na etničke procese i formiranje savremene etničke slike knjaževačkog kraja.
I pored ratovanja i istorijskih neprilika u prošlosti, Knjaževac je vremenom stekao status važnog mesta za istočni deo Srbije. Među prvima je dobio bolnicu, čitalište, crkvu, osnovnu školu i Gimnaziju. Izgradnjom pruge Niš-Prahovo, početkom 20. veka, grad je ubrzao svoj razvoj. Danas je Knjaževac grad sa velikim potencijalom za prehrambenu, mašinsku, obućarsku, drvoprerađivačku odevnu industriju.

Sam grad Knjaževac dobrodošlom gostu nudi svoje ulice i čaršije, svoje mostove i kejove, po kojima je nekada dobio nadimak ''Mala Venecija''.

Bogatstvo materijalne i duhovne kulture Knjaževca i okoline – poreklo i migracije stanovništva, tradicionalna privreda, kultura stanovanja, narodna nošnja, društveni život, narodni običaji i verovanja – bilo je od samog osnivanja etnološkog odeljenja, 1980. godine, značajno i zanimljivo područje naučno istraživačkog rada. Bogate i raznovrsne zbirke sadrže predmete od XVIII do XX veka, fotografije, audio i video zapise. Po broju predmeta i njihovoj lepoti ističu se zbirke: privrede, zanata, narodne i građanske nošnje, tkanica, graditeljstva i arhitekture, pokućstva, sudova, domaće radinosti, preslica, tekstilne radinosti, muzičkih instrumenata, tehničkih uređaja i predmeta iz običajnog života. Posebno se izdvaja kolekcija dvopređnih čarapa Timoka iz perioda od 18. do 20. veka, koja postoji kao zasebna celina u Zavičajnom muzeju Knjaževac i jedinstvena je zbirka u svetu.

Etnološko odeljenje predstavljeno je u delu postavke Zavičajnog muzeja, kao i u kući (proglašenom spomeniku kulture) Alekse Ace Stanojevića, enerijernom postavkom «Knjaževac krajem 19 i početkom 20. veka».

Karađorđeva 15
19350 Knjaževac                
tel / fax:
019/731-407 , 019/730-665
muzejknjazevac@mts.rs

  

Радно време Завичајног музеја сваког радног дана од понедељка до петка у временском периоду од  08 до 16
(за организоване групе могућ обилазак и ван радног времена на основу предходног договора на контак телефон или е маил музеја )