1.jpg 2.jpg 3.jpg

Balta Berilovac

Selo Balta Berilovac nalazi se u podnožju Stare planine, na nadmorskoj visini od 531 metra, 37 km udaljeno od Knjaževca.

Nekada je ovo staro podplaninsko selo imalo preko 500 stanovnika i veliki broj dece. Ovuda je od davnina, prolazio put koji je preko prelaza Sv. Nikola na Staroj planini vodio ka Vidinu.

Selo je zbijenog tipa, deli se na nekoliko mahala. Prema predanju ali i arheološkim nalazima, naselje je postojalo još u rimskom periodu. Naziv je prema jednoj od legendi dobilo od stare slovenske reči „Balta“ –  što znači jezero. Zvalo se i Berilovci, po mestu gde su se okupljali lovci – sabirali, a koje su kasnije napustili – batalili.

Prva škola u selu otvorena je 1860. godine u privatnoj kući. Bila je crkvenog, manastirskog tipa i kao takva postojala je do 1877. godine. Prvi učitelj bio je Mateja pop Todorović. Nova zgrada od trošnog materijala podignuta je 1880., a zvanično je otvorena 1882. godine. Nastava je vođena na staroslovenskom, potom i na srpskom jeziku. Zna se da je jedna žena ovde završila školu na turskom i srpskom jeziku.

 

Karađorđeva 15
19350 Knjaževac                
tel / fax:
019/731-407 , 019/730-665
muzejknjazevac@mts.rs

  

Радно време Завичајног музеја сваког радног дана од понедељка до петка у временском периоду од  08 до 16
(за организоване групе могућ обилазак и ван радног времена на основу предходног договора на контак телефон или е маил музеја )