1.jpg 2.jpg 3.jpg

Балта Бериловац

Село Балта Бериловац налази се у подножју Старе планине, на надморској висини од 531 метра, 37 км удаљено од Књажевца.

Некада је ово старо подпланинско село имало преко 500 становника и велики број деце. Овуда је од давнина, пролазио пут који је преко прелаза Св. Никола на Старој планини водио ка Видину.

Село је збијеног типа, дели се на неколико махала. Према предању али и археолошким налазима, насеље је постојало још у римском периоду. Назив је према једној од легенди добило од старе словенске речи „Балта“ –  што значи језеро. Звало се и Бериловци, по месту где су се окупљали ловци – сабирали, а које су касније напустили – баталили.

Прва школа у селу отворена је 1860. године у приватној кући. Била је црквеног, манастирског типа и као таква постојала је до 1877. године. Први учитељ био је Матеја поп Тодоровић. Нова зграда од трошног материјала подигнута је 1880., а званично је отворена 1882. године. Настава је вођена на старословенском, потом и на српском језику. Зна се да је једна жена овде завршила школу на турском и српском језику.

 

Карађорђева 15
19350 Књажевац                
тел / фаx:
019/731-407 , 019/730-665
muzejknjazevac@mts.rs

  

Радно време Завичајног музеја сваког радног дана од понедељка до петка у временском периоду од  08 до 16
(за организоване групе могућ обилазак и ван радног времена на основу предходног договора на контак телефон или е маил музеја )